RESEPI LEMON POPPY SEED MUFFIN

RESEPI LEMON POPPY SEED MUFFIN



RESEPI LEMON POPPY SEED MUFFIN

 Bahan-bahan:
 • 280 gram tepung kek super fine blue key ( jenama lain pun ok)
 • 1 sudu besar baking powder
 • 1/8 sudu kecil garam
 • 115 gram gula pasir halus
 • 2 sudu besar poppy seed
 • 1 biji parutan kulit lemon
 • Jus lemon dari 1 biji lemon
 • 2 biji telur gred A
 • 250ml whipping cream UHT jenama Anchor
 • 6 sudu besar minyak canola @ 85 gram
 • butter yang dicairkan
 • 1 sudu kecil extract vanila

Cara-cara:

- Ramaskan parutan lemon bersama gula pasir.
- Campurkan semua bahan-bahan kering tepung, garam, baking powder, seed, campuran parutan lemon dan gula ke dalam mangkuk pengadun.
- Gaul sebati dan ketepikan bahan-bahan tadi.
- Campurkan telur dan whipping cream kemudian kacau sebati. Campurkan jus lemon, minyak canola dan vanila extract dan kacau sehingga sebati.
- Campur kedua-dua bahan kering dan basah. Kacau sekadar tepung bersatu dan jangan overmix adunan.
- Scoop adunan ke dalam muffin baking pan @ paper cup.
- Panaskan oven pada suhu 180°c dan bakar selama 20 - 35 minit.
- Bakar sehingga muffin keperangan dan bila dicucuk lidi ianya bersih. Maka muffin telah masak.

Nota:

Jika suka muffin tanpa paper cup hanya gunakan muffin pan dan pastikan shortening disapu ke dalam pan. Taburkan sedikit tepung. Untuk lebih mudah gunakan ice cream scoop untuk memasukkan muffin ke dalam pan.

Minyak jagung juga boleh digunakan untuk menggantikan minyak canola.

Sumber: Fb Jom Belajar Buat Kek

0 ulasan:

Catat Ulasan

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama