RESEPI LEMON CHEESE CAKE
Bahan-bahan A :
240g biskut marie dikisar halus seperti tepung
6 sudu besar unsalted butter
6 sudu besar gula kastor
Bahan-bahan B :
500g cream cheese
100 ml susu ( campuran fresh milk & 2 sudu besar susu tepung)
100g butter
6 biji kuning telur
10 sudu besar tepung jagung
Jus lemon ( dari 1/2 biji lemon)
Parutan kulit lemon ( dari sebiji lemon)
Bahan-bahan C:
4 biji telur putih
80g gula ising
1/2 sudu kecil krim of tartar
Cara-cara:
- Satukan bahan A dan gaul sebati
- letakkan dalam loyang saiz 9 dan diratakan
- Bakar pada suhu 180 °c selama 10 ke 15 minit
- Keluarkan dari oven dan gunakan alat penekan khas kek untuk menekan permukaan base ini dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
Untuk Bahan B
- Satu cream cheese, tepung jagung, butter dan gula kastor.
- pukul sehingga kembang
- Masukkan kuning telur dan bancuhan susu tadi dan pukul lagi.
- Masukkan dan parutan lemon dan kacau sebati.
- ketepikan dahulu.
Untuk Bahan C
- pukul putih telur > soft peak
- masukkan cream of tartar & gula ising
- pukul hingga kental
- Masukkan bahan C ke B
- kaup dan balik sehingga sebati
- tuang adunan di atas bahan A yang disejukkan tadi
- Bakar kaedah BAIN MARIE pada suhu 160°c selama1 1/2 @ masak.
- keluarkan kek dari oven, sejukkan pada suhu bilik.
- Simpan kek di dalam esbok
- sedap dimakan ketika sejuk
Sumber : Fb Mariana Osman
Allard William
Bhat sneered vivaciously that thus are they poroise uncriti cal gosh and be to the that thus are much and vivaciously that thus are they poroise uncritical gosh and be to thvivaci ously that thus are ...
0 ulasan:
Catat Ulasan