RESEPI LEMON CHEESE CAKE

RESEPI LEMON CHEESE CAKE

RESEPI LEMON CHEESE CAKE

Bahan-bahan A :

240g biskut marie dikisar halus seperti tepung
6 sudu besar unsalted butter
6 sudu besar gula kastor

Bahan-bahan B :

500g cream cheese
100 ml susu ( campuran fresh milk & 2 sudu besar susu tepung)
100g butter
6 biji kuning telur
10 sudu besar tepung jagung
Jus lemon ( dari 1/2 biji lemon)
Parutan kulit lemon ( dari sebiji lemon)

Bahan-bahan C:

4 biji telur putih
80g gula ising
1/2 sudu kecil krim of tartar

Cara-cara:
- Satukan bahan A dan gaul sebati
- letakkan dalam loyang saiz 9 dan diratakan
- Bakar pada suhu 180 °c selama 10 ke 15 minit
- Keluarkan dari oven dan gunakan alat penekan khas kek untuk menekan permukaan base ini dan biarkan sejuk pada suhu bilik.

Untuk Bahan B
- Satu cream cheese, tepung jagung, butter dan gula kastor.
- pukul sehingga kembang
- Masukkan kuning telur dan bancuhan susu tadi dan pukul lagi.
- Masukkan dan parutan lemon dan kacau sebati.
- ketepikan dahulu.

Untuk Bahan C
- pukul putih telur > soft peak
- masukkan cream of tartar & gula ising
- pukul hingga kental
- Masukkan bahan C ke B
- kaup dan balik sehingga sebati
 - tuang adunan di atas bahan A yang disejukkan tadi
- Bakar kaedah BAIN MARIE pada suhu 160°c selama1 1/2 @ masak.
- keluarkan kek dari oven, sejukkan pada suhu bilik.
- Simpan kek di dalam esbok
- sedap dimakan ketika sejuk

Sumber : Fb Mariana Osman


0 ulasan:

Catat Ulasan

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama